top of page

אל תעשו זיכרון דברים!

תחילה, בואו נבין מה פירוש המושג "זיכרון דברים". זיכרון דברים הוא חוזה הדדי עליו חותמים שני צדדים, ותפקידו להגן על האינטרסים של כל צד. חשוב לזכור כי זיכרון דברים הוא מסמך מחייב! 



אל תעשו זיכרון דברים


מתי זה קורה?

 כניסה למצב של חתימת זיכרון דברים בעסקת מקרקעין מתבצעת כאשר קונה פוטנציאלי מגיע לראות דירה ובאותו מעמד מחליט כי הוא מעוניין לרכוש את הדירה. הסיבה לפזיזות הזו הינה לרוב חשש של המוכר ו/או הקונה שהעסקה תתפספס ולכן הצדדים מחליטים לערוך מסמך קצר בשם "זיכרון דברים". בד"כ יירשמו בו פרטים כמו שמות הצדדים, מספרי תעודות זהות, סכום העסקה ומועד המסירה, וכמובן בסופו חותמים הצדדים.

כל צד ירשום בזיכרון הדברים את האינטרסים שמגנים עליו.

ככל ויעלה מזיכרון הדברים כי היה רצון אמיתי בין הצדדים להתקשר במסמך זה, וכן, לחתום בעתיד על הסכם מכר (ישנה גמירות דעת) וככל והפרטים במסמך היו מוסכמים על שני הצדדים ביום החתימה עליו (מסוימות – ירידה לפרטים), מספיק בכך בכדי שבית המשפט יקבע כי מסמך זה מחייב

 

 

בואו נתאר מצב בו אדם מגיע לראות דירה המוצעת למכירה. במהלך הביקור, שלרוב אורך כ-15 דקות, גורמים שונים עלולים להשפיע על שיקול דעתו של הרוכש הפוטנציאלי, למשל דעתו האישית של המלווה שאיתו הוא הגיע, המתווך שמטרתו למכור את הדירה והעובדה שהדירה לרוב תהיה מסודרת יפה והמוכר ו/או המתווך בעיקר יבליטו את יתרונותיה.

אותו אדם עלול להחליט באותו רגע של התלהבות שהדבר הנכון ביותר הוא לחתום על זיכרון דברים.

אז למה לא לחתום על זיכרון דברים? בראש ובראשונה חשוב לזכור שכמו בכל תחום, גם בתהליך חיפוש דירה מעורב היבט פסיכולוגי. באותה העת הדירה יכולה להיראות לאדם ממש מציאה, דירה מדהימה, "זהו מצאתי את הדירה שאני מחפש"! אך כדאי שנזכור כמה פעמים התלהבנו ממשהו והיינו בטוחים שהוא הדבר הנכון ביותר עבורנו, ומשחלף זמן וחשבנו על הדברים לעומק, שינינו את דעתנו, ההתלהבות פחתה והדבר כבר לא נראה לנו נכון באותה מידה. ומה אם למחרת ראיתם עוד דירה שמצאה חן בעינכם אפילו יותר?

או שאולי ראיתם את הדירה בשעה שקטה ואז גיליתם שבשעה אחרת היא רועשת, והדבר משפיע על הבחירה שלכם בנכס?

ומה אם נמצאו בעיות משפטיות ו/או תכנוניות לגביהם לא קיבלתם מידע ו/או אין לכם ידע? ואולי בבדיקת בדק בית גיליתם כי ישנן בעיות רטיבות בדירה וההוצאה עבור התיקון גבוהה ולא משתלמת ו/או גרוע מכך, ישנה בעיה של רטיבות ממקורות חיצוניים (שכן/בניין) אשר יחייבו אתכם להתעסק עם הליכים משפטיים וכספים נוספים לצורך תיקון הנזק.


ישנו דבר נוסף וחשוב מאוד! שלא כולם יודעים.לאחר עסקת מקרקעין ישנם 30 ימים בהם יש לדווח על העסקה למיסוי מקרקעין. שלושים הימים מתחילים להיספר מיום החתימה על זיכרון הדברים ולא מיום חתימת החוזה.

אלו רק חלק מהסיבות הפסיכולוגיות, המשפטיות והתכנוניות המצריכות בדיקה מעמיקה טרם חתימה על מסמך משפטי.

אציין כי לצד החסרונות ישנם מספר יתרונות לזיכרון דברים. אחד היתרונות הבולטים הוא הבטחת העסקה בין הצדדים, ופיצויים במקרה של ביטול. אולם נראה כי הסכמה הדדית בין הצדדים בעל פה, ללא חתימה על אף מסמך משפטי, לפיה יינתנו מס' ימים לביצוע בדיקות בנוגע לעסקה, ככל הנראה, לא תימנע את קיום העסקה.

מומלץ מאוד, עוד משלב חיפוש הדירה, לפנות לעו"ד שילווה אתכם בתהליך כך שלא תעשו טעויות מיותרות בדרך לרכישת הדירה.

היו זהירים,


מאחלת לכם הצלחה רבה




יודגש כי האמור לעיל מובא לצורך העשרה בלבד, אין להסתמך על הדברים והם אינם מהווים כל תחליף ליעוץ משפטי ו/או לכל יעוץ אחר.

 

Comentários


שירה הלברשטיין

עורכת דין ומגשרת

יצירת קשר

2.JPG

  תודה, אצור איתך קשר בהקדם!  

משרד: 074-7046001      •      נייד: 054-9172233      •      shira@halber-law.com      •      מבוא גרופית 4, תל אביב 

© 2024 כל הזכויות שמורות לעו"ד שירה הלברשטיין

bottom of page